Najveća pogreška koju ljudi rade kada kuhaju rižu je korištenje previše vode, a većina recepata zahtijeva 2 šalice vode na 1 šalicu riže za kuhanje na štednjaku. To praktički jamči pretjerano mekanu rižu koja postane gumena. Stoga pripazite na omjer riže vode kada pripremate rižu. Omjer riže i vode koji iznosi 2:1 je netočan.
Koji je omjer riže i vode? Kako pripremiti rižu na savršen način?
Stavite 1 šalicu riže (bez ispiranja) i 1,5 šalice vode u lonac i zakuhajte na srednje jakoj temperaturi, bez poklopca. Smanjite vatru na nisku, pokrijte poklopcem i ostavite 13 minuta. Kada mjerač vremena zazvoni, ugasite plamenik i maknite tavu s vatre. Pustite da riža odstoji, poklopljena, još 5 minuta. Pustite da para dovrši svoj posao da se zgusne. Upravo ste pripremili rižu uz savršen omjer riže i vode. Promiješajte rižu lopaticom za rižu, gumenom lopaticom ili vilicom, divite se savršenoj pahuljastoj riži! Upravo ste pripremili rižu koja je napravljena prema savršenom omjeru riže i vode.