Odmrzavanje u pećnici jedan je od najčešćih načina odmrzavanja namirnica. Što se sve smije odmrzavati u pećnici? Kako odmrzavati u pećnici?
Odmrzavanje kruha i peciva u pećnici
Odmrznite ih u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Uklonite aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu u kojoj je proizvod omotan kako bi se brže odledio.
Ako vam se žuri s odmrzavanjem, možete ga staviti pećnicu na vrlo nisku temperaturu, s tim da na dno pećnice uvijek stavite nisku i široku posudu s vrućom vodom, kako se kruh ili pecivo ne bi osušili, a kora pukla.
Odmrzavanje gotovih jela u pećnici
Ona jela koja se konzumiraju hladna, potrebno je odmrznuti u hladnjaku, a ostala možete direktno iz zamrzivača prebaciti u pećnicu, mikrovalnu ili tavu.
Ako se radi o smrznutim umacima ili juhama, otopite ih direktno na vatri uz dodavanje malo vode ili juhe. Ako vaše prethodno kuhano jelo ide u aluminijsku ili plastičnu posudu, stavite ih neotvorene pod tekuću vodu.
I na kraju ne zaboravite:
- Nikada nemojte ponovno zamrzavati hranu koju ste odmrznuli.
- Uvijek zamrzavajte u dijelovima koje ćete konzumirati kako biste izbjegli bacanje hrane.
- Označite i pravilno čuvajte hranu prilikom zamrzavanja.
- Ako zamrzavate hranu koju ste upravo skuhali, pustite je da se potpuno ohladi prije nego je stavite u zamrzivač.