Smrznuto lisnato tijesto treba obavezno odmrznuti prije korištenja. Kako odmrznuti lisnato tijesto? Koliko traje odmrzavanje lisnatog tijesta?
Najbrži i najbolji način za odmrzavanje lisnatog tijesta je na radnoj površini. Ovo najbolje funkcionira jer ako se radi kako treba, nježno lisnato tijesto se neće stvrdnuti. Većina lisnatog tijesta dolazi u listovima koji su presavijeni poput omotnice ili u roli s listom odvojenim papirom.
Ne pokušavajte rasklapati tijesto dok je zamrznuto. Izvadite onoliko listova koliko vam je potrebno za pripremu jela, svaki list stavite na ravnu posudu, pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se u miru odmrznuli.
Vrijeme odmrzavanja varira, pa nakon 20 minuta provjerite jesu li listovi tijesta spremni. Nježno pritisnite jagodicom prsta u sredinu jednog od listova.
Ako vam prst ostavi udubljenje, tijesto je spremno za upotrebu. Ovisno o temperaturi u kuhinji, odmrzavanje može potrajati do 30 minuta. Izbjegavajte odmrzavanje lisnatog tijesta u mikrovalnoj pećnici.