Pripremate crni rižoto za obiteljski ručak, ali ne znate koji je normativ za crni rižoto. Koliko rižota pripremiti po osobi? Smatra se da je dovoljno 50 grama riže po osobi, ali ako je u pitanju rižoto tada računajte 80 grama riže po osobi.
Normativ za crni rižoto pomoći će vam da pripremiti dovoljno, a opet ne previše kako ne biste bacali hranu.
Postoje različiti recepti za pripremu crnog rižotam donosimo vam recept za pripremu crnog rižota sa 30 dkg riže, odnosno za rižoto za maksimalno 4 osobe.
Sastojci potrebni za pripremu crnog rižota:
- 30 dkg riže
- 1 dcl bijelog vina
- 6 dcl ribljeg temeljca ili vode
- 1/2 žlice tinte od siper
- sol
- papar
- luk
- češnjak
- 1/2 žlice tinte od sipe
- sipa
- sos od rajčice
Priprema crnog rižota:
U tavi na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani češnjak nekoliko sekundi. Dodajte luk, smanjite vatru i pirjajte dok ne porumeni i prozirne, otprilike 10-15 minuta.
Propirjanom češnjaku i luku dodajte sipu narezanu na kockice i dobro začinite soli i paprom. Pirjajte sipu za crni rižoto dok ne ispari sva ispuštena tekućina i dok se sipa ne počne lijepiti za dno posude, lagano karamelizirajući.
Dodajte jednu žlicu sosa od rajčice i kuhajte nekoliko sekundi, a zatim dodajte 1 dcl bijelog vina i kuhajte dok tekućina gotovo potpuno ne ispari. Postepeno dodajte 6 dcl ribljeg temeljaca ili voe te 1/2 žlice tinte od sipe. Začinite prema želji. Neka se sve krčka 10 minuta.
Dodajte 30 dkg riže i kuhajte 16 minuta uz stalno miješanje. Crni rižoto je gotov i spreman za posluživanje.