pita od smokava /

Neodoljiva i osvježavajuća pita od smokava

Image
Foto: Pixabay

Jeste li znali da smokve mogu dodati egzotičnu notu vašim omiljenim desertima? Pita od smokava je savršen primjer kako se jednostavnim dodatkom ovog voća može stvoriti nevjerojatno ukusan desert. Donosimo recept za pitu od smokava.

4.8.2023.
10:55
Pixabay
VOYO logo

Pita od smokava je popularan desert koji osvaja svojim egzotičnim okusom i mirisom. Ova poslastica donosi spoj sočnih smokava i hrskavog tijesta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj smokava ili se tek upoznajete s njihovim bogatstvom, pita od smokava je recept koji ćete sigurno zavoljeti. Sastojci za pitu od smokava su:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 30 ml hladne vode
  • 500 g svježih smokava, očišćenih i narezanih na četvrtine
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žlica meda
  • Prstohvat soli

Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti pitu od smokava je pomiješati brašno i šećer u velikoj posudi. Zatim dodajte maslac i mijesite 5 minuta. U posebnoj posudi razmutite jaje i dodajte ga u smjesu s maslacem. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Postupno dodajte hladnu vodu dok ne formirate tijesto. Zamotajte tijesto za pitu od smokava u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnoj posudi, pomiješajte smokve, smeđi šećer, vanilin šećer, med i prstohvat soli. Ostavite da odstoji dok se tijesto hladi. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga. Prebacite tijesto za pitu od smokava u kalup za pečenje. Stavite pripremljene smokve na tijesto. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta. Pita od smokava već je gotova i spremna je za posluživanje. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo