Neodoljiva i osvježavajuća pita od smokava
Pita od smokava je popularan desert koji osvaja svojim egzotičnim okusom i mirisom. Ova poslastica donosi spoj sočnih smokava i hrskavog tijesta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj smokava ili se tek upoznajete s njihovim bogatstvom, pita od smokava je recept koji ćete sigurno zavoljeti. Sastojci za pitu od smokava su:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca, narezanog na kockice
50 g šećera
1 jaje
30 ml hladne vode
500 g svježih smokava, očišćenih i narezanih na četvrtine
100 g smeđeg šećera
1 žličica vanilin šećera
1 žlica meda
Prstohvat soli
Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti pitu od smokava je pomiješati brašno i šećer u velikoj posudi. Zatim dodajte maslac i mijesite 5 minuta. U posebnoj posudi razmutite jaje i dodajte ga u smjesu s maslacem. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Postupno dodajte hladnu vodu dok ne formirate tijesto. Zamotajte tijesto za pitu od smokava u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U posebnoj posudi, pomiješajte smokve, smeđi šećer, vanilin šećer, med i prstohvat soli. Ostavite da odstoji dok se tijesto hladi. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga. Prebacite tijesto za pitu od smokava u kalup za pečenje. Stavite pripremljene smokve na tijesto. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta. Pita od smokava već je gotova i spremna je za posluživanje. Dobar tek!