Krem sir je vjerojatno jedan od najpopularnijih izbora, ali postoji nekoliko različitih vrsta sira koje se mogu koristiti za Cheesecake.
Svaki sir imat će nešto jedinstveno u sebi što će vaš Cheesecake na kraju učiniti malo drugačijim. Kremasti sir je meki sir koji će Cheesecakeu dati bogat okus i kremastu strukturu i neće biti presladak. Drugi najčešći sir koji se koristi za Cheesecake je ricotta koja ima malo više teksture. Osim ovih sireva, odlična opcija za Cheesecake je i mascarpone.
Mascarpone je talijanski krem sir, bogat i kremast, lagan i prozračan, dosta sličan kremastom siru ali je zapravo ček i kremastiji s obzirom da ima nešto veći udio masti. Ukoliko želite da vam okus Cheesecakes bude kremast i sladak, odaberite krem sir ili čak sirni namaz, a ako želite malo kiseliji Cheesecake onda možete koristiti svježi sir. Osim sireva, za cheesecake kao zamjenu možete koristiti i kiselo vrhnje koje je kremasto i trpkog okusa, pomalo kiselo a ne slatko.
Kad koristite kiselo vrhnje, u smjesu možete za dodatan okus dodati i malo limuna.