Priprema pekmeza od šljiva jednostavan je postupak koji gotovo svi domaći kuhari mogu brzo savladati. No, kao i svako kvalitetno jelo, tajna stvaranja najboljeg mogućeg pekmeza od šljiva počinje korištenjem najfinijih dostupnih sastojaka, odnosno korištenje ispravne vrste šljiva. Ovo su tri najbolje šljive za pekmez od šljiva.
Prva vrsta šljive za pekmez je žuta šljiva. Žute šljive su relativno manja, okrugla sorta koja je obično dostupna u kasno ljeto i ranu jesen. Za pripremu pekmeza najbolje je koristiti svježe ubrane žute šljive jer prezrelo voće gubi svoj slatki okus.
Sljedeća vrsta šljive za pekmez su mirabel šljive. Jedna od najboljih šljiva dostupnih za pekmeze ili kolače, su mirabel šljive. Ove su šljive male, žute do narančaste boje i izvrsne su za domaći pekmez i ostale recepte.
Još jedna vrsta šljive za pekmez je Santa Rosa. Jedna od najlakše dostupnih sorti šljiva diljem svijeta, šljiva Santa Rosa je odličan izbor za pravljenje pekmeza. Ove šljive imaju tanku kožu i voćno, slatko-kiselo meso koje je izvrsno za pekmez.