Povrće se može pripremiti na različite načine, a najčešće se poslužuje kao prilog glavnom jelu. Pripremite nabujak od povrća i poslužite ga kao glavno jelo. Donosimo recept za ukusan i zasitan nabujak od povrća.
Sastojci za nabujak od povrća:
- 3 crvene paprike
- 2 patlidžana
- 8 žlica maslinovog ulja
- ½ umaka od rajčice
- 300 g svježih listova za lazanje
- ½ količine bijelog umaka
- 125 g mozzarelle
- šaka cherry rajčica
Priprema nabujka od povrća:
Kako biste pripremili nabujak od povrća, za početak je potrebno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Lagano nauljite veliki lim za pečenje i dodajte paprike i patlidžane. Prelijte maslinovim uljem, dobro začinite, pa pecite 25 minuta dok povrće porumeni.
Pripremite bijeli umak. U loncu otopite 85 grama maslaca, umiješajte 85 grama glatkog brašna, pa kuhajte dvije minute. Polako umiješajte 750 mililitara mlijeka, a zatim miješajući zakuhajte. Smanjite vatru, a zatim kuhajte dok se umak ne počne zgušnjavati.
Nakon što je prošlo 25 minuta, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Lagano nauljite još jedan lim za pečenje veličine 30 x 20 cm. Na dno rasporedite sloj povrća, pa prelijte trećinom umaka od rajčice. Na vrh stavite sloj listova za lazanje, a zatim prelijte četvrtinom bijelog umaka. Ponavljajte dok ne dobijete tri sloja tjestenine.
Preostali bijeli umak za nabujak od povrća žlicom prelijte po tjestenini, pazeći da je cijela površina pokrivena. Pospite po mozzarelli i cherry rajčicama. Pecite 45 minuta dok nabujak od povrća ne porumeni.
Poslužite topli nabujak od povrća.