Nabujak od blitve samo je jedno od jela s blitvom. Donosimo provjereni recpet kako pripremiti ukusan i prhki nabujak od blitve.
Sastojci potrebni za pripremu prhkog tijesta za nabujak od blitve su:
- 175 g glatkog brašna
- 1 žličica šećera
- prstohvat soli
- 25 dkg maslaca, narezanog na male kockice
- 3 žlice hladne vode
Sastojci potrebni za pripremu nadjeva za nabujak od blitve su:
- 50 g maslaca
- 3 manja luka, sitno nasjeckana
- listovi od 1 grančice timijana
- 300 g blitve
- 10 maslina, nasjeckanih
- pola žlice parmezana
- 3-4 žlice vrhnja
Upute za pripremu nabujka od blitve:
Brašno, šećer i sol stavite u zdjelu i kratko promiješajte. Dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne podsjeća na fine krušne mrvice.
Prebacite u zdjelu i umiješajte dovoljno vode da dobijete tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ohladite najmanje 30 minuta. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u krug.
Stavite na lim za pečenje, izbodite vilicom na nekoliko mjesta i ohladite 15 minuta. Pecite 10-15 minuta, dok ne porumeni. Smanjite temperaturu pećnice na 190°C.
Napravite nadjev. Zagrijte maslac u tavi, dodajte luk i majčinu dušicu i lagano kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša, ali ne dobije boju. U međuvremenu odvojite stabljike blitve od listova i grubo nasjeckajte listove i stabljike tako da budu odvojeni.
Dodajte stabljike u posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte 2-3 minute dok ne omekšaju. Peteljke izvadite šupljikavom žlicom i ostavite sa strane.
Listove dodajte u kipuću vodu i kratko blanširajte. Dobro ocijedite, osvježite pod hladnom mlazom iz slavine i zatim iscijedite kako biste uklonili što više vode.
Na luk dodajte stabljike i listove blitve i lagano zagrijte. Začinite po želji i dobro promiješajte.
Smjesu rasporedite po podlozi od tijesta i pospite nasjeckanim maslinama i parmezanom.
Pecite u pećnici oko 15 minuta, dok lagano ne porumeni.