Jela s blitvom / Kako se radi ukusan i prhki nabujak od blitve?

Image

U nabujak od blitve uvijek možete dodati i druge sastojke po želji. Možete dodati povrće poput špinata, cikle ili koprive.

30.10.2022.
15:55
VOYO logo

Nabujak od blitve samo je jedno od jela s blitvom. Donosimo provjereni recpet kako pripremiti ukusan i prhki nabujak od blitve.

Sastojci potrebni za pripremu prhkog tijesta za nabujak od blitve su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 175 g glatkog brašna
  • 1 žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 25 dkg maslaca, narezanog na male kockice
  • 3 žlice hladne vode

Sastojci potrebni za pripremu nadjeva za nabujak od blitve su:

  • 50 g maslaca
  • 3 manja luka, sitno nasjeckana
  • listovi od 1 grančice timijana
  • 300 g blitve
  • 10 maslina, nasjeckanih
  • pola žlice parmezana
  • 3-4 žlice vrhnja

Upute za pripremu nabujka od blitve:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brašno, šećer i sol stavite u zdjelu i kratko promiješajte. Dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne podsjeća na fine krušne mrvice.

Prebacite u zdjelu i umiješajte dovoljno vode da dobijete tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ohladite najmanje 30 minuta. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite na lim za pečenje, izbodite vilicom na nekoliko mjesta i ohladite 15 minuta. Pecite 10-15 minuta, dok ne porumeni. Smanjite temperaturu pećnice na 190°C.

Napravite nadjev. Zagrijte maslac u tavi, dodajte luk i majčinu dušicu i lagano kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša, ali ne dobije boju. U međuvremenu odvojite stabljike blitve od listova i grubo nasjeckajte listove i stabljike tako da budu odvojeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte stabljike u posudu s kipućom slanom vodom i kuhajte 2-3 minute dok ne omekšaju. Peteljke izvadite šupljikavom žlicom i ostavite sa strane.

Listove dodajte u kipuću vodu i kratko blanširajte. Dobro ocijedite, osvježite pod hladnom mlazom iz slavine i zatim iscijedite kako biste uklonili što više vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na luk dodajte stabljike i listove blitve i lagano zagrijte. Začinite po želji i dobro promiješajte.

Smjesu rasporedite po podlozi od tijesta i pospite nasjeckanim maslinama i parmezanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite u pećnici oko 15 minuta, dok lagano ne porumeni.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo