Prženi škampi, duboko pržena puretina, pomfrit, povrće, pržena piletina – sve je dobro, zar ne? Naravno da je! Ali kako odabrati pravo ulje na kojem pržiti hranu? Trgovine nude širok izbor, ali utječu li različita ulja na okus hrane koja se u njima kuha? Reagiraju li drugačije na više temperature nego što je potrebno za prženje? Hajde da vidimo na kojem ulju pržiti za najbolje rezultate.
Suncokretovo ulje
S blago orašastim okusom, suncokret je prekrasan za prženje krafni , fritula i rozeta, iako se dobro slaže i sa slanijim namirnicama poput prženih šparoga. Suncokretovo ulje je srednje cijene, a boca ulja košta između 15 i 25 kn. Ono je dobro ulje na kojem možete pržiti razne sastojke.
Sojino ulje
Vrsta biljnog ulja, sojino ulje je izvrsna opcija za višenamjensko prženje. Pržite sve, od pohanih škampa do kolača, bez dodavanja konkurentskih okusa. Kada se pitate na kojem ulju pržiti, ovo je svakako dobra opcija.
Kukuruzno ulje
Poput sojinog ulja, kukuruzno ulje je neutralno ulje koje je vrlo pristupačno. Kada pržite na veliko, kukuruzno ulje jedna je od najpristupačnijih opcija.
Prilikom prženja nikada nemojte koristiti ulja s niskom točkom dima. To znači da ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje i nerafinirana ulja nisu prikladna za prženje. Kada se idući put pitate na kojem ulju pržiti, navedena ulja izbjegavajte.