Musaka od butternut tikve savršeno je jelo s tikvom. Ovo jelo je bez mesa, a može se poslužiti kao glavno jelo. Butternut tikva će ovoj musaki dati famozno kremasti i blago slatki okus.
Sastojci za musaku od butternut tikve:
- 4 žlice maslaca
- ¼ šalice brašna
- 4 šalice punomasnog mlijeka, zagrijanog na sobnoj temperaturi
- 2 jaja, lagano tučena
- ½ šalice ribanog parmezana
- sol i papar
- ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
- 2kg butternut tikve
- 4 glavice crvenog luka, krupno nasjeckanog
- 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- sol i papar
- ½ šalice nasjeckanog svježeg ravnog peršina
- 2 žličice svježeg lišća majčine dušice ili ½ žličice suhog
- 2 žličice svježe nasjeckane kadulje ili ½ žličice suhe
- maslinovo ulje
- 250g grčkog feta sira, za slojeve između povrća i bešamela
Zagrijte pećnicu na 200C. Butternut tikvu narežite, posolite i posložite na lim za pečenje. Pouljite i pecite oko 40 minuta. Maslac otopite na laganoj vatri i dodajte brašno. Kuhajte smjesu dok ne dobijete svijetlo zlatnu boju. Zatim ulijte mlijeko i kuhajte miješajući. Na kraju dodajte sol i još kratko promiješajte. Maknite s vatre i dodajte parmezan, jaja i muškatni oraščić, pa dobro promiješajte.
Na laganoj vatri zagrijte 2 žlice ulja i dodajte luk, pa dinstajte 20ak minuta. Dodajte češnjak, majčinu dušicu, kadulju i peršin te kuhajte sve dok češnjak ne omekša. Maknite s vatre. Stavite opet da se pećnica zagrije na 250C. Složite pečene tikvice na dno lima za pečenje, zatim dobro začinite i na vrh stavite jednu trećinu mješavine luka. Na to izmrvite fetu. Prelijte jednu trećinu bešamela. Ponovite postupak još dva puta kako bi dobili musaku. Stavite u pećnicu da se musaka od butternut tikve peće oko 40 minuta.
Nakon što je musaka pečena, pustite je da se malo odmori prije kušanja.