Med može ostati jestiv godinama, čak i desetljećima, ali med je prirodan proizvod, što znači da će se s vremenom mijenjati. Kod meda te promjene mogu uključivati potamnjelu boju, gušću konzistenciju i drugačiji okus. No, može li se med pokvariti?
Promjene u medu su zapravo dobri znakovi (sve dok nisu znakovi fermentacije). To dokazuje da je vaš med visoke kvalitete i nepasteriziran. Pasterizacija je proces koji zagrijava med kako bi se uništili prirodni kvasci.
Pomaže da med dulje ostane glatkiji i može ukloniti neke prirodne ostatke iz saća, ali to nije potrebno za sigurnost hrane. Iako se na pakiranjima od meda nalazi rok trajanja i ako uzmete med na kojem je samo nekoliko mjeseci preostalo do "isteka roka", možete biti sigurni da je med još dugo dobar.
Med se ne može pokvariti i može se koristiti dok se ne potroši. Naime, nizak sadržaj vlage u medu sprječava preživljavanje bakterija. Bez bakterija, med se jednostavno ne kvari.