Batat, poznat i kao slatki krumpir, je korjenasto povrće koje je postalo sve popularnije u kuhinjama diljem svijeta. Osim svog slatkastog okusa, batat se ističe i po svojim brojnim zdravstvenim blagodatima. Batat je pun vlakana, vitamina A, C i B6, te minerala poput kalija i mangana, čineći ga izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani. No, kako se može pripremati batat?
Od prženih krumpirića do pirea i salata, batat ima svoje mjesto u različitim kuhinjama širom svijeta. Jedan od omiljenih načina pripreme batata je pečenje u pećnici. Pečenjem batat postaje kremast, sočan i intenzivnog okusa. Da biste pripremili pečeni batat, preporučuje se da ga prerežete na komade ili ploške kako bi se ravnomjerno ispekao. No, koliko peći batat u pećnici?
Kako biste postigli savršen okus i teksturu batata, važno je znati koliko dugo peći batat u pećnici. Za standardne ploške ili kockice, preporučeno vrijeme pečenja je oko 25-30 minuta na temperaturi od 200°C. Ako preferirate mekši i kremastiji batat, možete ga peći malo duže, otprilike 35-40 minuta.