Iako je priprema miješane salate za zimnicu vrlo jednostavna, ipak je potrebno uložiti ponešto truda i znanja. Ključno je da ste prije pripreme prikupili veće količine različitog povrća koje ćete iskoristiti za zimnicu. Povrće u sebi sadrži brojne vitamine, minerale i nutrijente pa će oni dobro koristiti za očuvanje imuniteta zimi.
Povrće koje ste prethodno temeljito oprali, poput mrkve, brokule, cvjetače, paprike, krastavaca, narežite na sitne komadiće. Nakon što ste to učinili povrće za miješanu salatu zimnice promiješajte rukama ili kuhačom.
Sastojci potrebni za nadjev za zimnicu:
- kilogram i pol povrća
- pola litre octa
- litra i pol vode
- decilitar ulja
- pola žličice soli
- pola žlice šećera
- papar u zrnu
- vinobran prema želji
U posudi pripremite vodu, šećer, ocat, vinobran i sol te stavite na štednjak kako bi navedeni sastojci zakuhali. Kada je tekućina prokuhala, ostavite sa strane da se malo ohladi, a nakon toga prelijte preko povrća za miješanu salatu koje ste umetnuli u staklenke. Važno je da su staklenke prethodno sterilizirane.
Miješanu salatu za zimnicu stavite na tamno, suho i hladno mjesto. Nakon što se salata za zimnicu ohladila možete prionuti ukusnom obroku koji se najčešće jede kao prilog raznim jelima.