Meso u salamuri ili u pacu odličan je način za dugotrajno čuvanje mesa. Sam postupak salamure može potrajati i do 3 tjedna.
Najprije osigurajte mjesto na koje ćete sigurno pohraniti meso. Mjesto pohrane mora biti tamno i hladno. Temperatura nikako ne smije prelaziti 8 stupnjeva Celzijevih.
Pravljenje mesa u salamuri dijeli se na dva dijela - mokra i suha salamura.
Suha salamura je zapravo korak u kojem morate svaki komad mesa natrljati soli i postaviti ga u posudu u kojoj ćete ga sušiti. Posudu prekrijte laganijim materijalom tako da će postojati dotok zraka. Meso se mora preslagivati svaka dva do tri dana. Količinu soli koju mažete na meso je za 50 kg mesa - 5 kg soli.
Nakon sedam dana na redu je mokra salamura. Mokru salamuru za 50 kg mesa pripremite od:
- 18 l vode
- 5,5 kg soli
- 0,5 kg šećera
- 30 g papra
- 5 glavica luka
- 5 režnjeva češnjaka.
Sve sastojke spojite i prelijte sa njima meso. Pustite meso da odstoji u tome 15 dana te nakon toga operite u mlakoj vodi i meso je spremno za dimljenje.