Menta je od davnina davala svoj okus i miris pićima i jelima, posebno u balkanskim i bliskoistočnim kuhinjama. Menta kao začin koristi svježe ili osušene listove, dok se eterično ulje ekstrahira kao aroma i miris. Mlado lišće se kontinuirano bere od proljeća do jeseni, ali menta se također može uzgajati u zatvorenom prostoru pa je dostupna tijekom cijele godine.
Menta kao začin koristi se tako da se listovi svježe mente režu na trakice i dodaju u recepte. Stabljika s nekoliko nježnih listova stavlja se u topli ili hladni napitak i može se zgnječiti kako bi se dobilo više okusa. Osušeni listovi mente mogu se dodati u umak ili varivo. Ekstrakt mente koristi se za davanje okusa mente pečenim proizvodima ili slatkišima te za aromatiziranje vruće čokolade.
Zašto je menta kao začin toliko popularna? Menta je slatkog okusa i stvara dugotrajan hladan učinak na jezik. Menta ima snažan okus mentola. Svježi listovi imaju najviše okusa i mirisa, a oni mogu biti znatno smanjeni sušenjem listova mente.