Potreban je samo dobri maslac s puno okusa zahvaljujući svježem začinskom bilju, soli i papru i prirodnim sokovima. Kako se priprema mekana puretina?
Mekana puretina sastojci:
- 2 žlice suhog peršina
- 2 žlice mljevenog suhog ružmarina
- 2 žlice suhe kadulje
- 2 žlice suhih listova timijana
- papar
- 1 žlica soli
- cijela purica
- naranča
- luk, nasjeckan na velike komade
- mrkva, izrezana na ploške
- 2 stabljike celera, narezane na ploške
- 750 ml bijelog vina
- 1 limenka pileće juhe
Kako se priprema mekana puretina?
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Posudu obložite listovima aluminijske folije dovoljno duge da omotate puricu. Pomiješajte peršin, ružmarin, kadulju, majčinu dušicu, začin od limuna i papra i sol u maloj posudi.
Utrljajte mješavinu začinskog bilja u šupljinu puretine, zatim napunite kriškama naranče, lukom, mrkvom i celerom. Noge zavežite kuhinjskim koncem, a zatim krilca uvucite ispod tijela. Stavite puretinu na foliju u posudu za pečenje.
Ulijte vino i pileću juhu preko puretine, pazeći da malo tekućine uđe u šupljinu. Stavite aluminijsku foliju gore i preko vrha puretine i zatvorite. Pokušajte da folija ne dodiruje puricu.
Pecite mekanu puretinu u prethodno zagrijanoj pećnici dok sok ne počne biti bistar, 2 1/2 do 3 sata. Otklopite puretinu i nastavite peći dok koža ne poprimi zlatnosmeđu boju, još 30 do 60 minuta. Termometar za trenutačno očitavanje umetnut u najdeblji dio bedra, blizu kosti, trebao bi očitati 82 stupnja C.
Izvadite mekanu puretinu iz pećnice, pokrijte je s dva lista aluminijske folije i ostavite 10 do 15 minuta na toplom mjestu prije rezanja.