Mažuran možda nije najpopularnije začinsko bilje, zauzima šesto mjesto u tržišnoj trgovini nakon origana, lovora, ružmarina, bosiljka i kadulje. Ipak, jedan je od najcjenjenijih začina u mediteranskoj kuhinji.
Najveća zemlja koja proizvodi mažuran je Egipat, iako je biljka porijeklom iz cijelog Mediteranskog bazena i Arapskog poluotoka. Europa uvozi 65% proizvedenog mažurana, a Sjeverna Amerika 35%; ono malo što se preostalo konzumira lokalno u zemljama proizvođačima. Mažuran začin daje okus varivima, juhama, umacima, preljevima za salate, pa čak i biljnim čajevima. Dio je poznatog francuskog herbs de Provence, a naširoko se koristi u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji, uključujući pizze.
Kako koristiti mažuran začin u kuhinji? Jedinstvena aroma mažurana savršen je spoj s sporo kuhanim mesom i umacima od rajčice. Također aromatizira variva i juhe diljem Europe i Bliskog istoka, ali ne postoji pogrešan način korištenja mažurana za kuhanje.
Biljka je blaža od origana, pa je manja vjerojatnost da će nadjačati okuse u pripravku. Kad je svjež, možete ga dodati na kraju procesa kuhanja kako biste dodali aromatičnost, boju i svježinu svakom jelu, a kada se osuši, uglavnom poznat kao začin mažurana, možete ga koristiti u marinadi ili za aromatiziranje hrane dok je na vatri.
U ovom članku objasnili smo što je to mažuran te kako se mažuran začin koristi u kuhinji.