Mariniranjem luka ili mesa, hrana koja se marinira upija sve začine i okuse koje smo ubacili u marinadu, te ih tako sačuva za vrijeme pripreme, tako da se mariniranje luka ili mesa preporuča. U nastavku teksta vam donosimo upute za mariniranje luka koji će nakon mariniranja biti veoma ukusan i sočan za vaše buduće jelo.
Sastojci za mariniranje luka:
- 1 luk
- ¾ šalice bijelog vinskog octa
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žličice sušenog origana
- ½ žličice suhe majčine dušice
- ½ žličice šećera
- ½ žličice soli
Priprema marinade za mariniranje luka:
Luk ogulite i prepolovite, pa narežite na tanke ploške koje ćete kasnije marinirati.
Stavite ih u lonac, prekrijte vodom i zakuhajte. Kuhajte 5 minuta, zatim ocijedite tanke ploške luka i ostavite da se ohladi. Ubacite preostale sastojke zajedno i dobro i promiješajte kako bi se sastojci u potpunosti spojili.
Stavite luk u posudu i prelijte smjesom octa koja će uz pomoć ostatka začina marinirati vaš luk.
Ostavite da se luk marinira preko noći. Marinirani luk možete čuvati potom u hladnjaku dok ga ne budete trebali koristiti, no nemojte da stoji predugo u hladnjaku, najbolje ga je upotrijebiti odmah ili najkasnije par dana nakon završenog mariniranja.