Mahune s vrhnjem su ukusan i kremast prilog koji može obogatiti svaki obrok. Ljudi se često odlučuju na pripremu mahuna s vrhnjem kao priloga zato što je to jednostavna i svestrana kombinacija povrća i mliječne kreme koja pruža izvrsnu ravnotežu okusa i tekstura te sjajan balans između masnog i teškog mesa i lako probavljivih mahuna. Mahune s vrhnjem kao prilog neizostavan su dio svakog bogatijeg ljetnog stola za vrijeme ručka.
Priprema ovog jela je prilično jednostavna. Počnite s pripremom svježih mahuna. Operite ih, očistite i narežite na manje komade ako su dulje. Zatim, blanširajte mahune u kipućoj vodi nekoliko minuta kako biste postigli meku teksturu, no istovremeno zadržali svježinu i boju. Dok se mahune blanširaju, pripremite umak od vrhnja. U tavi otopite malo maslaca i popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Potom, dodajte svježe vrhnje i pustite da se lagano krčka nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Začinite solju, paprom i po želji dodajte neke začine kao što su svježi vlasac ili peršin.
Kada je umak gotov, ocijedite blanširane mahune i dodajte ih u umak. Promiješajte kako bi se mahune ravnomjerno obložile kremastim umakom. Pustite da se sve zajedno krčka nekoliko minuta kako bi se okusi kvalitetno proželi. Ovaj prilog se odlično slaže s raznim jelima. Možete ga poslužiti uz pečeno meso, ribu ili piletinu. Također, mahune s vrhnjem kao prilog sjajan su dodatak tjestenini ili riži, stvarajući tako balansiran i hranjiv obrok.