Svijet umaka /

Recept kako napraviti ukusan domaći ljuti umak

Image
Foto: Pixabay

Ljuti umak odličan je dodatak brojnim jelima, a možete ga napraviti i sami kod kuće. Kako se radi domaći ljuti umak?

20.4.2023.
10:42
Pixabay
VOYO logo

Osnovni sastojak za ljuti umak su ljute papričice. Stoga budite oprezni pri rukovanju s ljutim papričicama i izbjegavajte dodirivanje lica ili očiju nakon rukovanja njima.

Sastojci;

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 10-12 svježih ljutih papričica - vrsta prema želji
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice jabučnog octa
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera

Kako biste pripremili ljuti umak, najprije operite i očistite papričice od peteljki i sjemenki. Ako želite umak manje ljut, možete ostaviti sjemenke izvan recepta ili upotrijebiti manje papričica.

U blenderu ili procesoru hrane, pomiješajte papričice, češnjak, ocat, vodu, sol i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećem koraku pripreme ljutog umaka, stavite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri oko 10-15 minuta ili dok se umak ne zgusne i smanji za oko trećinu.

Nakon što ste odradili sve potrebno, ostavite ljuti umak da se ohladi i zatim ga stavite u staklenku s čvrstim poklopcem. Umak se može čuvati u hladnjaku do nekoliko mjeseci, a koristiti ga možete za bilo koje jelo koje želite učiniti ljućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo