Osnovni sastojak za ljuti umak su ljute papričice. Stoga budite oprezni pri rukovanju s ljutim papričicama i izbjegavajte dodirivanje lica ili očiju nakon rukovanja njima.
Sastojci;
- 10-12 svježih ljutih papričica - vrsta prema želji
- 4-5 češnja češnjaka
- 1/2 šalice jabučnog octa
- 1/2 šalice vode
- 1 žlica soli
- 1 žlica šećera
Kako biste pripremili ljuti umak, najprije operite i očistite papričice od peteljki i sjemenki. Ako želite umak manje ljut, možete ostaviti sjemenke izvan recepta ili upotrijebiti manje papričica.
U blenderu ili procesoru hrane, pomiješajte papričice, češnjak, ocat, vodu, sol i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.
U sljedećem koraku pripreme ljutog umaka, stavite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri oko 10-15 minuta ili dok se umak ne zgusne i smanji za oko trećinu.
Nakon što ste odradili sve potrebno, ostavite ljuti umak da se ohladi i zatim ga stavite u staklenku s čvrstim poklopcem. Umak se može čuvati u hladnjaku do nekoliko mjeseci, a koristiti ga možete za bilo koje jelo koje želite učiniti ljućim.