Svijet umaka / Recept kako napraviti ukusan domaći ljuti umak

Image
Foto: Pixabay

Ljuti umak odličan je dodatak brojnim jelima, a možete ga napraviti i sami kod kuće. Kako se radi domaći ljuti umak?

20.4.2023.
10:42
Pixabay
VOYO logo

Osnovni sastojak za ljuti umak su ljute papričice. Stoga budite oprezni pri rukovanju s ljutim papričicama i izbjegavajte dodirivanje lica ili očiju nakon rukovanja njima.

Sastojci;

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 10-12 svježih ljutih papričica - vrsta prema želji
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice jabučnog octa
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera

Kako biste pripremili ljuti umak, najprije operite i očistite papričice od peteljki i sjemenki. Ako želite umak manje ljut, možete ostaviti sjemenke izvan recepta ili upotrijebiti manje papričica.

U blenderu ili procesoru hrane, pomiješajte papričice, češnjak, ocat, vodu, sol i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećem koraku pripreme ljutog umaka, stavite smjesu u lonac i kuhajte na srednjoj vatri oko 10-15 minuta ili dok se umak ne zgusne i smanji za oko trećinu.

Nakon što ste odradili sve potrebno, ostavite ljuti umak da se ohladi i zatim ga stavite u staklenku s čvrstim poklopcem. Umak se može čuvati u hladnjaku do nekoliko mjeseci, a koristiti ga možete za bilo koje jelo koje želite učiniti ljućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo