Ljubičasti luk sadrži visoku razinu vitamina C, biotina, kroma, kalcija, vitamina B6, folne kiseline, sumpora i vlakana, koji su dobri za zdravlje, tako da je bolje koristiti ljubičasti luk u receptima. Kako koristiti ljubičasti luk u receptima?
Sastojci za recept s ljubičastim lukom:
- 2 kg crvenog krumpira
- 8 velikih jaja tvrdo kuhana
- 1 srednji ljubičasti luk
- 1 šalica celera
- 1 ½ šalice majoneze
- 1 žlica pripremljene žute gorušice
- ½ šalice crvenog vinskog octa
- sol i mljeveni crni papar po ukusu
Priprema recepta s ljubičastim lukom:
Nasjeckajte ljubičasti luk na male komadiće i stavite u staklenu zdjelu ili mjernu posudu. Dodajte dovoljno crvenog vinskog octa da pokrije oko 1 cm . Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena ili preko noći da ljubičasti luk odstoji.
Stavite krumpir i jaja u veliku posudu za temeljac i prelijte hladnom vodom. Stavite na jaku vatru i zakuhajte.
Nakon 10 minuta kuhanja, izvadite jaja u ledenu vodu na 10 minuta.
Nastavite kuhati krumpir još 5 do 10 minuta ili dok ne omekša, ali bude čvrst kada ga izbodite drvenim ražnjem ili vilicom.
Izvadite krumpir u zdjelu i ostavite da se ohladi. Celer nasjeckajte na sitne komadiće. Ohlađeni krumpir ogulite i narežite na kvadrate veličine otprilike ½ cm. Stavite ih u veliku zdjelu. Ohlađena jaja ogulite i nasjeckajte na male komadiće oko 0.5 cm. U krumpir dodajte nasjeckana jaja. Ocijedite ljubičasti luk za nastavak recepta. Krumpiru i jajima dodajte celer i ljubičasti luk koji je glavni u ovom receptu. Dodajte majonezu, žuti senf, sol i crni papar. Sve sastojke lagano spojit miješanjem. Kušajte da vidite je li potrebno još majoneze, senfa ili soli i papra. Ljubičasti luk iz ovog recepta se poslužiti odmah ili poklopljeno držati u hladnjaku 3 do 5 dana prije serviranja.