Ljeto redovito od nas zahtijeva svojevrsnu prilagodbu, pa je tako poželjno prilagoditi i prehranu.
Stručnjaci poručuju - ljeti jedite ljutu hranu, pomoći će vam u borbi s visokim temperaturama. Baš smo zato i mi danas u kuhinji pripravljali ljuto jelo.
Na meniju je bila domaća tjestenina sa sipinim crnilom i žestokim umakom od rajčice, škampa i čilija.
TJESTENINA SA SALSOM OD CHERRY RAJČICA I ŠKAMPI
Za 4 osobe
Tijesto
brašno – 400 g
jaja – 4 kom
crnilo od sipe – 1 žlica
soli po potrebi
Umak
Cherry rajčice – 500 g
Maslac – 100 g
Mladi luk – 200 g
Bosiljak – 1 vezica
Chilli – po želji
Škampi – 400 g
Sok od rajčice – 1 dl
Maslinovo ulje – 50 ml
Šećer – 10 g
Sol – po potrebi
Papar – po potrebi
Od brašna, jaja, crnila od sipe i soli zamjesiti glatko tijesto te ga ostaviti u hladnjaku sat vremena da odmori. Za to vrijeme na tavi karamelizirati šećer i na njemu prepržiti rajčice koje smo narezali na četvrtine.Zatim dodati mladi luk rezan na ploške i škampe (cijele ili po želji očišćene).
Sve zajedno sotirati nekoliko minuta te podliti sa sokom od rajčice i temeljcem od ljuštura škampi koje smo prokuhali u vodi.
Umak začiniti sa soli, paprom i chilliem te kuhati nekoliko minuta da se okusi sjedine. Odmoreno tijesto razvaljati te narezari na željene oblike. Tijesto kuhati u slanoj kipučoj vodi nekoliko minuta da tjestenina ostane al dente.
Kada je tjestenina kuhana staviti je na rastopljeni maslac da se tijesto obloži s maslacom. Gotovu tjesteninu servirati tako da na tanjur stavi umak u kojeg smo nasjeckali bosiljak na trakice, te na umak tjesteninu obloženu maslacem.
Dekorirati po želji.