Šalica puna rižota ispunjava oko 45% vaših dnevnih potreba za esencijalnim nutrijentima. Rižoto pomaže vašem probavnom sustavu da dobro funkcionira i obnavlja rad crijeva.
Sastojci za pripremu ljetnog rižota
- 1,1 litra temeljca od piletine
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- ½ glavice celera
- 90 g parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- maslac
- 400 g riže za rižoto
- 2 čaše suhog bijelog vina
Priprema ljetnog rižota:
Zagrijte temeljac. Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak, a celer odrežite i sitno nasjeckajte. Parmezan sitno naribajte.
U posebnoj tavi na laganoj vatri zagrijte ulje i 1 kockicu maslaca, dodajte luk, češnjak i celer te lagano pržite oko 15 minuta, odnosno dok ne omekšaju, ali ne dobiju boju.
Dodajte rižu i pojačajte vatru, riža će se sada početi lagano pržiti, pa je nastavite miješati. Dodajte ili vino i nastavite miješati. Nakon što se vino skuha, dodajte prvu žlicu vrućeg temeljca i dobar prstohvat soli. Smanjite vatru kako se riža ne bi prebrzo skuhala izvana.
Nastavite dodavati pune kutljače temeljca, miješajući, dopuštajući svakoj kutlači da se upije prije dodavanja sljedeće. To će trajati oko 15 minuta. Nastavite dodavati temeljac dok riža ne omekša. Ne zaboravite pažljivo provjeriti začine. Ako vam ponestane temeljca prije nego je riža kuhana, dodajte malo kipuće vode.
Maknite tavu s vatre, dodajte 1 kockicu maslaca i parmezan, pa dobro promiješajte.
Stavite poklopac na tavu i ostavite da odstoji 2 minute, ovo je najvažniji dio za pravljenje savršenog ljetnog rižota, jer tada postaje nevjerojatno kremast kakav bi i trebao biti. Ljetni rižoto pojedite što prije dok još ima savršenu teksturu od kuhanja.