Prva salata prigodna je za vegetarijance. Za ovu salatu potrebne su vam 4 sirove cikle, 1 tikvica, 4 crvena luka, 200 grama kvinoje, 1 litra proljetnog temeljca, 500 grama sira i maslinovo ulje. Za preljev za ovu ljetnu salatu potrebna je 1 glavica češnjaka, žlica soka od limuna, maslinovo ulje i med.
Za početak ogulite i izrežite ciklu i tikvicu na kockice. Luk narežite na kockice a sir na ploške. Stavite ciklu, tikvice i luk na lim za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja. Odrežite vrh glavice češnjaka, stavite ga u aluminijsku foliju i dodajte na lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i pecite 40ak minuta. Okrenite lim jednom tijekom pečenja.
Dok se povrće peče, stavite kvinoju u povrtni temeljac i sve zajedno na vatru. Kada zakuha, nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Kada su kvinoja i povrće gotovi, pomiješajte sve zajedno u velikoj posudi. Češnjak nemojte miješati zajedno sa povrćem i kvinojom.
Češnjak odvojite od kore, stavite u posudu i dodajte ostale sastojke za preljev i dobro pomiješajte.
Sir stavite na roštilj i pecite 60 sekundi sa svake strane. Za kraj, servirajte kvinoju i povrće na tanjur, stavite sir sa strane i sve zajedno prelijte preljevom.
Drugi recept za salatu je puno jednostavniji. Za ljetnu salatu sa slanutkom potrebna vam je limenka ocijeđenog i opranog slanutka, 200 grama mini rajčica, 150 grama krastavaca, luk, peršin, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
U posudu stavite slanutak, prepolovljene mini rajčice, krastavce narezane na ploške, usitnjeni crveni luk, peršin, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice soka od limuna te malo soli i papra. Sve zajedno dobro pomiješajte i servirajte.
Ljetne salate uz roštilj savršen su način da se rashladite u vrućim ljetnim danima.