Ovaj recept za ljetnu tortu od jagoda zahtijeva svježe jagode, koje su u sezoni tijekom ljetnih mjeseci.
Sastojci za ljetnu tortu od jagoda:
- 1,5 šalica brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 6 žlica maslaca, omekšanog, plus još za podmazivanje tave
- 1 šalica plus 2 žlice šećera, podijeljeno
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice mlijeka
- Oko 400 g jagoda, oljuštenih i prepolovljenih
Upute za pripremu ljetne torte od jagoda:
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Staviti na stranu.
U zdjeli električnog miksera tucite maslac i šalicu šećera oko 3 minute. Dodajte jaje i vaniliju i tucite na laganoj brzini dok se dobro ne sjedini. Postupno dodajte smjesu brašna, naizmjenično s mlijekom i miksajte na maloj brzini dok ne postane glatka.
Prebacite tijesto za ljetnu tortu od jagoda u kalup za torte. Na vrh rasporedite jagode, prerezanom stranom prema dolje, tako da potpuno prekriju tijesto. Po jagodama pospite preostale 2 žlice šećera.
Pecite deset minuta, a zatim smanjite vatru na 160°C i pecite dok ljetna torta od jagoda ne dobije blago zlatnu boju i tester ne izađe čist, oko sat vremena. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu na rešetki. Ljetnu tortu poslužite sa šlagom ili sladoledom.