Mekani i sočni keksi s limunom za žvakanje prepuni su odvažnog okusa limuna koji će oduševiti sve ljubitelje limuna. Iako limun keksi nisu popularni kao čokoladni keksi ili keksi s orašastim plodovima, ovi limun keksi dodaju dašak osvježenja u tradicionalne kekse.
Sastojci potrebni da se pripreme limun keksi su:
- 1/2 šalice neslanog maslaca
- 3/4 šalice granuliranog šećera
- 2 žlice svijetlo smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žlica ekstrakta limuna
- 2 žlice limunove korice
- 1 žlica meda
- 2 šalice brašna
- 2 žličice kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice soka od limuna
Kako biste pripremili limun kekse najprije u zdjeli pomiješajte maslac, šećere, jaje i ekstrakt limuna dok ne postane kremasto, oko 4 minute. Zatim dodajte koricu limuna i med te nastavite miksati na srednjoj do visokoj brzini dok se smjesa dobro ne sjedini, oko 2 minute. Nakon toga dodajte kukuruzni škrob, brašno i sodu bikarbonu te limunov sok te miješajte malom brzinom dok se ne sjedini, oko 1 minutu.
Kada je smjesa za limun kekse gotova, potrebno je oblikovati limun kekse. Rukama oblikujte približno 12 jednakih kuglica od tijesta, razvaljajte ih u kuglice i lagano spljoštite. Stavite kuglice na veliki tanjur ili pladanj, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata. Nemojte peći s neohlađenim tijestom jer će se kolačići raširiti. Kada je tijesto za limun kekse odstojalo barem 3 sata, zagrijte pećnicu na 175°C, obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite kuglice tijesta na lim za pečenje udaljene 5 cm jedna od druge. Pecite limun kekse oko 10 minuta te ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje oko 10 minuta prije posluživanja. Dobar tek!