Liker od višnje maraske je osvježavajuće alkoholno piće koje se iznimno često priprema u domaćinstvima diljem svijeta, a posebice u našim primorskim krajevima i to pretežito u Dalmaciji. Ova aromatična i slatka tekućina pruža bogatstvo okusa i mirisa višnje maraske, stvarajući izvanredan spoj slatkoće i svježine. Priprema likera od višnje maraske najčešće uključuje miješanje svježih višanja maraske s odabranim alkoholom, npr. votkom ili rakijom. Jedna od poznatijih verzija pripreme ovog likera uključuje rakiju lozovaču koja se preporučuje kod pripreme likera upravo zbog neutralnosti okusa.
Za pripremu domaćeg likera od višnje maraske biti će vam potrebno:
- 1 kg višnje maraske s košticama
- 1 kg šećera
- 1 litra rakije lozovače
Višnje stavite u plastičnu posudu i operite u hladnoj vodi te ih očistite od peteljki. Koristite veliku staklenku u koju će vam moći stati litra rakije. Unutra prvo stavite jedan red višanja pa ih pospite sa šećerom. Ovaj postupak slaganja višanja te posipanje istih sa šećerom ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Sastojke rasporedite u otprilike jednakoj mjeri tako da vam na kraju ne ostane previše nekog sastojka, a nakon što ste sve posložili u staklenku, prelijete s rakijom lozovačom i dobro zatvorite s poklopcem.
Liker od višnje maraske ostavite na sunčanom i toplom mjestu otprilike mjesec dana. Staklenku povremeno protresite kako bi se šećer lakše otopio, a višnje ispustile što više arome. Nakon mjesec dana, sadržaj staklenke procijedite u bocu i zatvorite te će vaš liker biti spreman za konzumaciju i uživanje u njemu.