Domaći liker od rogača, u narodu poznat i kao rogačuša je alkoholno piće koje se priprema od rogača i rakije, uz dodatak limuna i šećera. Rogačuša pripremljena po ovom receptu za liker od rogača bit će savršen aperitiv mediteranskim i dalmatinskim jelima, a služi se rashlađena na 15°C. Upotpunit će vaša obiteljska i prijateljska druženja, a zbog ljekovitih svojstava rogača, imat ćete i blage nutritivne koristi od ovog likera.
Za recept za liker od rogača potrebno je pripremiti sastojke:
- 400 g rogača
- 2 l domaće lozovače
- 300 g običnog kristal šećera
- 2 limuna (korica)
- 2 vanilin šećera
Rogač prvo operite pod mlazom vode te ga narežite na krupnije komade bez da odvajate sjemenke. Potom izrezane komade ubacujte u staklene boce. Nakon toga, po rogaču pospite vanilin šećer i kristalni šećer. Operite limun i naribajte koricu te dodajte u staklenu bocu. Zatim dodajte domaću lozovaču, dobro zatvorite unaprijed sterilizirane boce i ostavite ih da stoje na suncu otprilike 40 dana. Jednom do dva puta tjedno protresite boce kako bi se šećer što bolje otopio, a piće ujednačilo.
Nakon 40 dana liker procijedite kroz gazu i ponovno sipajte u čiste, sterilizirane staklenke nakon čega je spreman za konzumaciju. Uživajte u sjajnom napitku, a recept za liker od rogača slobodno proslijedite dalje!