Lignje u umaku od rajčice jelo je koje će oduševiti sve ljubiteje jela s lignjama. Priprema ovog jela nije zahtjevna, a rezutat je ukusan ručak. Kako pripremiti lignje u umaku od rajčice?
Sastojci za lignje u umaku od rajčice:
- 500 g lignji
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka oko 150 g
- 3 češnja češnjaka
- 1 duga crvena čili papričica po ukusu
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 limenka nasjeckane rajčice 400 g
- 3 grančice timijana
- 2 lista lovora
- 2 žlice kapara
- 10 velikih crnih maslina
- sitna morska sol i papar
Priprema za lignje u umaku od rajčice:
Lignje odmrznite u hladnjaku preko noći. Ili ih stavite u vrećicu, stavite vrećicu u zdjelu s hladnom vodom i ostavite da se odmrzavaju oko 30 minuta. Očistite lignje i narežite ih na kolutiće debljine oko 2 cm. Luk, režnjeve češnjaka i čili sitno nasjeckajte.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi s debelim dnom, dodajte luk, češnjak i čili i pirjajte ih nekoliko minuta. Dodajte pastu od rajčice i miješajte oko 2 minute.
Dodajte cvjetove lignji, rajčice, cijele grančice timijana, lovorov list te malo soli i papra. Poklopite lonac, smanjite vatru i kuhajte oko 25 minuta uz povremeno miješanje.
U međuvremenu sitno nasjeckajte kapare, otkoštite masline i narežite ih. Dodajte u umak i nastavite kuhati na laganoj vatri, ovaj put bez poklopca, još 10 do 15 minuta. Dotjerajte okus solju i paprom. Uklonite grančice timijana i listove lovora i odmah poslužite lignje u umaku od rajčice.