Kuharica /

Domaće lazanje sa domaćim bešamel umakom pripremite za ručak

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti lazanje sa bešamel umakom? Opremite se sa strpljenjem i krenite u pripremu lazanja sa bešamel umakom.

19.9.2022.
13:19
Pixabay
VOYO logo

Ovaj klasični recept za lazanje napravljen je od bešamela, bolonjeza i pun je sira u kojem će svi uživati. Pogledajte kako se priprema lazanje sa bešamel umakom.

Bolonjez nadjev za lazanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žličice soli
  • 500 g mljevene junetine ili mljevene svinjetine
  • 80 ml suhog crnog vina po želji
  • limenka zgnječenih rajčica
  • žličice svježeg bosiljka
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • sol i crni papar po ukusu

Bešamel umak:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 šalice mlijeka
  • sol i crni papar po ukusu
  • pola šalice parmezana
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • pola žličice muškatnog oraščića

Lazanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kore za lazanje
  • 60 g parmezana
  • 60 g mozzarella sira

Kako se pripremaju lazanje sa bešamel umakom?

Zagrijte ulje i maslac u loncu ili u pećnici na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer i pirjajte oko 5 minuta dok luk ne postane proziran. Zatim dodajte 2 žličice soli i mljeveni češnjak i kuhajte još 1-2 minute. Dodajte mljevenu meso po izboru i kuhajte 10 minuta dok ne porumeni, povremeno miješajući.

Ulijte crno vino ostavite da kuha 4-5 minuta. Dodajte konzervu pasirane rajčice, sol, papar, majčinu dušicu i bosiljak te promiješajte da se sve sjedini. Zakuhajte umak, poklopite, smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte 45 minuta. Nakon što je bolonjez gotov, skuhajte tjesteninu za lazanje prema uputama na pakiranju.

Kako se priprema bešamel umak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otopite maslac u malom loncu na srednjoj vatri. Kad se otopi, umiješajte brašno i kuhajte 2-3 minute dok ne dobije svijetlo zlatnu boju. Uz mućenje polako ulijevate mlijeko. Pustite umak da lagano kuha i redovito mutite dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Ugasite vatru i začinite solju, paprom, češnjakom u prahu i muškatnim oraščićem te umiješajte parmezan.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Žlicom nanesite tanki sloj bolonjeza na dno posude. Dodajte sloj rezanaca za lazanje. Preko sloja rezanaca rasporedite sloj bolonjeza, zatim dodajte sloj bešamela. Po vrhu pospite oko 2 žlice parmezana. Slojeve ponovite još dva do tri puta. Položite gornji sloj rezanaca za lazanje s posljednjom količinom bešamela, preostalim parmezanom i pola šalice sira mozzarelle. Pecite 45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da lazanje sa bešamel umakom odstoji barem 30 minuta i uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo