Batat, također poznat kao slatki krumpir, je korjenasto povrće koje se često koristi u kuhinji zbog svog bogatog okusa i hranjivih svojstava. Ovo povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A i C, željeza i kalija. Batat se može pripremiti na razne načine, poput pečenja, kuhanja, pirjanja ili pirea. No, kako zamrznuti batat?
Kada je riječ o zamrzavanju batata, postupak je relativno jednostavan. Prvo, pripremite batate za zamrzavanje. Operite ih pod hladnom vodom i ogulite. Nakon toga narežite batate na kockice veličine zalogaja. Za optimalno očuvanje okusa i hranjivih vrijednosti, preporučuje se kuhanje batata prije zamrzavanja.
Nakon što ste skuhali batat, ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Kada se batat ohladi, rasporedite ga u jednom sloju na limu za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite lim s batatom u zamrzivač na nekoliko sati, dok se kockice batata potpuno ne zamrznu. Nakon što se batat zamrzne, prebacite ga u vrećice za zamrzavanje i dobro zatvorite. Na vrećici napišite datum zamrzavanja i količinu batata koja se nalazi u vrećici. Zamrznuti batat se može čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci. Kada želite koristiti zamrznuti batat, jednostavno ga izvadite iz zamrzivača i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Nakon što se odmrzne, batat možete koristiti na isti način kao i svježi batat.