Kuhanje u posudama od lijevanog željeza zapravo je najbolji osjećaj svakog kuhara. Uz pravilnu njegu, posuđe od lijevanog željeza može trajati vječno, prirodno se ne lijepi i zapeći će na vašoj večeri hrskavu, karameliziranu koricu kao nijedno drugo posuđe. Unatoč svemu tome, lijevano željezo dobiva lošu reputaciju jer ga je teško koristiti i čistiti, ali ne mora uvijek biti tako.
Kad god kuhate u posudi od lijevanog željeza na ploči za kuhanje, obavezno zagrijavajte lijevano željezo 5-10 minuta na niskoj do srednjoj vatri prije nego što dodate hranu u tavu. Tave od lijevanog željeza obično se ne zagrijavaju ravnomjerno, ali jako dobro održavaju toplinu. Bacanje hladne hrane u hladnu tavu od lijevanog željeza neće dati najbolje rezultate. Znat ćete da je vaša tava dovoljno vruća kada prijeđete rukom preko tave i osjetite toplinu.
Još jedan savjet kojeg se trebate pridržavati prilikom kuhanja u posudama od lijevanog željeza je ne miješanje hrane. Kada ubacite hranu u posudu od lijevanog željeza, ostavite je na miru. Prerano miješanje uzrokovat će lijepljenje hrane. Kada se vaša večera lagano odlijepi od posude od lijevanog željeza, tek tada smijete pomiješati sadržaj posude. Ovi savjeti za kuhanje u posudama od lijevanog željeza produžiti će vijek trajanja vašeg posuđa i učiniti vas boljim kuharima.