Metoda za kuhanje šparoga naziva se blanširanje. Ovo je zapravo korisno za mnogo povrća (osobito zelenog), jer im pomaže da zadrže svoju svijetlu boju i okus nakon kuhanja.
Blanširanje šparoga
Blanširanje je vrlo popularan način pripreme šparoga. Vrlo je jednostavno i brzo. Najprije napunite posudu vodom i kockicama leda i ostavite sa strane. Uronite koplja od šparoga u tavu s kipućom vodom. Kuhajte 1-2 min ili dok ne omekšaju. Šparoge izvadite kliještima ili šupljikavom žlicom i stavite ih izravno u posudu s ledenom vodom.
Čuvajte u hladnjaku do potrebe, a zatim jednostavno ocijedite i ponovno zagrijte u tavi s malo maslaca kada želite poslužiti.
Kuhanje šparoga na tavi
Drugi način za kuhanje šparoga je pougljenje, bilo na tavi za roštilj ili na roštilju - ako se usudite hrabriti vremenskim uvjetima. Lagano prženje šparoga daje orašasti okus, a zadržava njihovu izrazitu teksturu i živost.
Koplja od šparoga premažite s malo maslinovog ulja. Stavite tavu za roštilj na jaku vatru. Kad se zagrije, dodajte šparoge i začinite solju i crnim paprom. Kuhajte 1-2 minute, povremeno okrećući dok ne omekša.