Kuhanje prosa je vrlo jednostavno i traje svega 15-ak minuta. Kako biste skuhali proso stavite vodu i proso u veliki lonac. Pomiješajte oba sastojka u velikom loncu, pazeći da voda potpuno pokrije proso.
Stavite lonac na štednjak i zakuhajte vodu na jakoj vatri. Nakon što proključa, pokrijte lonac poklopcem.
Smanjite vatru i kuhajte proso 20 minuta. Cijeli proso može završiti u roku od 15 minuta, dok je za oljušteni proso obično potrebno do 10 minuta.
Kuhajte proso sve dok se sva voda ne upije. Proso bi trebao utrostručiti volumen i biti mekan. Možda ćete trebati testirati proso svakih par minuta ili tako blizu kraja procesa kuhanja dok ne postigne željenu konzistenciju.
Isključite vatru i pustite proso da odstoji 10 minuta bez miješanja kako bi mogao nastaviti apsorbirati višak vode.
Ako i dalje ima viška nakon što pustite proso da odstoji, možda ćete morati ocijediti vodu.