Kuhani kesteni općenito vrlo su karakteristični za jesen (listopad, studeni). Ponekad, ovisno o regiji, u kestenima možete uživati i tijekom prosinca. Nježan i sladak okus kuhanih kestena razlog je zašto se mnogi toliko vesele sezoni kestena.
Postoje 4 načina kuhanja kestena: kuhanje, pečenje u tavi, pečenje u pećnici, a ako imate sreće, možete ispeći kestene na otvorenoj vatri ili izravno u kaminu. Aroma i ugodan osjećaj pri guljenju lagano pečenih kestena je nevjerojatan.
Kuhani kesteni su vrlo jednostavni za pripremiti, a započnete tako da stavite neoguljene kestene u posudu sa hladnom vodom. Nakon što su kesteni odstojali u hladnoj vodi morate ih zarezati. Najjednostavnije je samo probosti ljusku kestena, odnosno ubosti dok ne dođete do unutarnjeg ploda kestena.
Nakon što ste zarezali kestene, premjestite ih u veliku tavu i napunite hladnom pitkom vodom. Dodajte lovorov list i kap maslinovog ulja. Pustite da prokuha i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini kestena. Veliki kesteni više vremena trebaju za kuhanje.
Za testiranje izvadite jedan kesten nakon 25 minuta i prerežite ga. Ako je pulpa mekana kesteni su kuhani. Ako ne pustite da se kuha još 10 minuta i ponovno probajte.
Kad su kuhani kesteni spremni, ocijedite ih i brzo isperite pod mlazom vode. Prvo zamotajte u veliki komad papirnatih ručnika (da upiju višak vode), a zatim zamotajte u kuhinjski laneni ručnik i ostavite da se odmori nekoliko minuta.
Najlakši način da ogulite i pojedete kuhane kestene je da ih jednostavno prepolovite i iscijedite kašastu kašu. Unutarnja koža koju je inače teško ukloniti uklonit će se pričvršćena na tvrdu ljusku kestena.
Kuhani kesteni jednostavan su i brz način pripreme ove ukusne jesenske delicije.