Svi sastojci u ovom receptu s kuhanom mrkvom spojeni su u delikatan, uravnotežen zalogaj punog okusa.
Sastojci za pripremu kuhane mrkve:
- 50 dkg mrkve
- crveni krumpir
- 2 žlice maslaca
- 1 srednja glavica luka, oguljena i krupno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 60 ml suhog bijelog vina
- 1 litra temeljca od povrća
- sol, po ukusu
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Kako se priprema recept za kuhanu mrkvu u juhi?
Ogulite mrkvu i odrežite gornji i donji dio. Narežite mrkvu na (otprilike) komade iste veličine. Ne brinite o preciznosti, juha će biti pasirana. Ogulite krumpir i narežite ga na komade otprilike iste veličine kao mrkva. U loncu za juhu s debelim dnom zagrijte maslac na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte luk, češnjak i mrkvu i kuhajte 2 do 3 minute ili dok luk ne postane malo proziran, neprekidno miješajući.
Dodajte vino i kuhajte još minutu-dvije ili dok se vino ne reducira otprilike na pola. Dodajte temeljac i krumpir. Pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i pirjajte 15 minuta ili dok mrkva i krumpir ne omekšaju dovoljno da se mogu lako probosti nožem.
Maknite s vatre i napravite pire u blenderu, radeći u serijama ako je potrebno. Započnite s malom brzinom s malo odškrinutim poklopcem kako biste ispustili svu paru, zatim zatvorite poklopac i povećajte brzinu miješanja. Pasiranu juhu vratite u lonac i ponovno zakuhajte, dodajte još juhe ili temeljca kako biste gustoću prilagodili svojim željama. Začinite po ukusu košer soli i svježe mljevenim crnim paprom. Recept sa kuhanom mrkvom je pripremljen.