Junetina se može pripremati na različite načine, a jedan od načina pripreme junetine je jelo kuhana junetina s umakom „allemande“.

Ovo glavno jelo jednostavno je za pripremu, a vrlo je ukusno i zasitno.

Kuhana junetina s umakom „allemande“ sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 10 dkg korijena celera
  • 4 mrkve
  • glavica luka
  • 3 jaja
  • korijen peršina
  • 3 lovorova lista
  • 5 dkg maslaca
  • 6 zrna papra
  • 5 dkg brašna
  • sol
  • papar

Kuhana junetina s umakom „allemande“ priprema:

Meso stavite kuhati u slanu vodu u koju ste dodali povrće narezano na komadiće, papar u zrnu i lovorov list.

Pržite na maslacu brašno uz miješanje. Nakon što brašno dobije boju podlijte ga s juhom i miješajte dok ne dobijete umak. Začinite umak sa soli i paparom te promiješajte.

Maknite umak s vatre neka se kratko ohladi. U ohlađeni umak dodajte žumanjke i miješajte kod ne dobijete jednoličnu smjesu.

Kada je meso kuhano stavite ga na tanjur zajedno s povrćem. Sve prelijte dobivenim umakom.

Kuhana junetina s umakom „allemande“ je gotova i spremna za posluživanje.