Kuglof je popularni kolač koji se tradicionalno priprema u obliku prstenastog biskvita. Jednostavan je za pripremu i prilagodljiv je mnogim okusima, uključujući grožđice i čokoladu. Ovaj kolač može biti sjajan izbor za posebne prigode ili za uživanje u trenucima odmora uz kavu.
Za pripremu kuglofa s grožđicama i čokoladom potrebno je:
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 4 jaja
- 100 g grožđica
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Kuglof sa grožđicama i čokoladom priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i izmiksajte ih sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte omekšali maslac i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte suhe sastojke u smjesu maslaca, dodajte grožđice i nasjeckanu čokoladu. Dobro promiješajte.
U posebnoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte snijeg u smjesu i nježno promiješajte. Uzmite kuglof kalup, namažite ga maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i stavite ga u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 40-50 minuta dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje. Izvadite kuglof s grožđicama I čokoladom iz pećnice i pustite ga da se ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.
Kuglof s grožđicama i čokoladom je savršen desert za sve ljubitelje slatkog, posebno za one koji vole kombinaciju čokolade i voća. Ukrasite ga šećerom u prahu ili poslužite s toplom čokoladom ili voćem po želji.