Kruh od prosa bez kvasca pripremite na vrlo jednostavan način. Kako pripremiti kruh od prosa bez kvasca?
Ovo su sastojci za kruh od prosa bez kvasca:
- 400 g brašna od prosa
- 2 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice fine morske soli
- pola žličice sode bikarbone
- 600 ml vode
- 1 žlica jabukovače octa
- 30 g cijele ljuske psylliuma
Priprema kruha od prosa bez kvasca:
Zagrijte pećnicu na 160°. Poprskajte ili namastite tepsiju za pečenje 22,5x12,5 cm (ili obložite papirom za pečenje). U velikoj zdjeli pjenasto miješajte proseno brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu dok se ne sjedine. U srednjoj posudi umutite vodu, ocat i ljuske psyllium dok se ne sjedine. Ostavite da odstoji oko 5 minuta.
Smjesu od psylliuma dodajte smjesi brašna i miješajte da se potpuno sjedini u tijesto. Ostružite dno i stranice zdjele da se svi sastojci sjedine (tijesto će biti gusto). Tijesto skupite u kuglu.
Vlažnim rukama oblikujte tijesto u oblik kruha koji odgovara kalupu za kruh od prosa bez glutena. Stavite kruh od prosa bez glutena u pripremljenu tepsiju. Vlažnim rukama zagladite gornji dio i lagano zaokružite stranice. Po želji pospite dodacima po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici 90 minuta dok površina ne postane blijedo zlatno smeđa, suha i kora. Kruh od prosa bez kvasca će zvučati šuplje kada se kucne. Ohladite u plehu, na rešetki za hlađenje, 15 minuta. Izvadite kruh od prosa bez kvasca iz posude i potpuno ohladite na rešetki za hlađenje prije rezanja.