Napokon je došla sezona vrganja, pa zašto ih ne biste iskoristili u kremastom rižotu. Kako napraviti kremasti rižoto sa vrganjima?
Sastojci za kremasti rižoto sa vrganjima:
- 100g suhih vrganja
- 2 i pol šalice kipuće vode
- 3 šalice pilećeg temeljca
- sol i papar
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- mala ljutika
- češanj češnjaka
- šalica riže
- 1/4 šalice bijelog vina
- mali lovorov list
- žlica maslaca
- žlica mascarponea
- šalica svježe naribanog parmezana
- 500g svježih vrganja
- grančica majčine dušice
Kremasti rižoto sa vrganjima priprema:
U zdjeli otpornoj na toplinu potopite sušene vrganje u kipuću vodu dok ne omekšaju, 10 minuta. Ocijedite, ostavljajući 1 šalicu tekućine. Vrganje sitno nasjeckati i ostaviti u manjoj posudi.
Ulijte tekućinu za namakanje u srednju posudu. Umiješajte pileći temeljac i začinite solju i paprom. Zagrijte temeljac na laganoj vatri. U velikom loncu zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte ljutiku i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju, 2 minute. Dodajte rižu i sušene vrganje i promiješajte. Dodajte vino i lovorov list i kuhajte dok vino ne ispari. Dodajte otprilike jednu četvrtinu toplog temeljca i kuhajte miješajući. Nastavite dodavati temeljac u serijama. Bacite lovorov list. Umiješajte maslac, mascarpone i sir. U tavi zagrijte preostale 2 žlice ulja.
Dodajte svježe vrganje i timijan i kuhajte 8 minuta. Odbacite majčinu dušicu. Vrganje posolite i popaprite, žlicom prelijte kremasti rižoto sa vrganjima i poslužite.