Kremasti rižoto sa šparogama odlično je glavno jelo bez mesa ili predjelo. Gotov za samo sat vremena, oduševit će sve ljubitelje šparoga
Od sastojaka za kremasti rižoto sa šparogama trebat će vam sljedeće:
- 350 g šparoga
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g gljiva
- 800 ml juhe od povrća
- 1 luk, crveni
- 400 g riže za rižoto
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žlica balzamičnog octa
- 2 žlice maslaca
- 100 g parmezana
- 5 žlica vrhnja za kuhanje
- 3 prstohvata soli
Kremasti rižoto sa šparogama pripremite na sljedeći način:
Zagrijte pećnicu na 140°C. Šparoge operite, nasjeckajte i pomiješajte u posudi s 1 žlicom maslinovog ulja i prstohvatom soli. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta.
Očistite gljive i odrežite im peteljke. Gljive narežite na komade veličine zalogaja. Luk ogulite i i sitno nasjeckajte. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u širokom loncu i pirjajte luk i gljive oko 5 minuta.
Dodaje 5 žlica vrhnja za kuhanje, pomiješajte i ostavite sa strane. Ovako pripremljene gljive učiniti će vaš rižoto sa šparogama kremastim.
Skuhajte juhu od povrća. Stavite rižu u drugu posudu i pržite oko 1 minutu. Pospite soja sosom i balzamičnim octom. U rižu dodajte oko 1/4 tople juhe i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Kad se tekućina smanji, ponovno dodajte istu količinu juhe. Čim juha nestane, umiješajte maslac i parmezan te začinite s 3 prstohvata soli. Poslužite rižoto s pečenim šparogama i gljivama. Kremasti rižoto sa šparogama i gljivama je gotov.