Za pripremu ovog kremastog rižota od bundeve možete koristiti pileći ili povrtni temeljac. Kako pripremiti kremasti rižoto od bundeve?
Sastojci potrebni za pripremu ovog kremastog rižota od bundeve su:
- 1 kg butternut tikve, oguljene i narezane na komade
- 60 ml maslinovog ulja
- pola žličice osušenih papričica
- 1,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 50 g maslaca
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šalice ili 400 grama riže
- 125 mililitara suhog bijelog vina
- nekoliko svježih listova kadulje
- 60 grama mascarponea ili kiselog vrhnja
- 40 grama ribanog parmezana
Upute za pripremu kremastog rižota od bundeve:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U veliki pleh obložen papirom za pečenje pomiješajte bundevu i 2 žlice ulja. Posolite; pecite oko 25 minuta ili dok ne omekša i lagano porumeni. Pospite čilijem. Ostavite 1/4 bundeve; poklopite da ostane toplo.
U međuvremenu lagano kuhajte temeljac u srednjoj posudi. Otopite maslac u velikoj tavi; dodajte luk, kuhajte miješajući dok ne omekša, ali ne dobije boju. Dodajte češnjak i rižu, promiješajte da se dobro prekrije mješavinom luka; kuhajte uz miješanje 1 minutu. Dodajte vino, pirjajte nepoklopljeno dok tekućina ne ispari.
Dodajte 1/2 šalice vrućeg temeljca u smjesu riže; kuhati uz miješanje na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne upije. Nastavite dodavati temeljac, 1/2 šalice odjednom, miješajući između svakog dodavanja, dok se ne doda pola temeljca. Umiješajte bundevu, a zatim nastavite dodavati temeljac, 1/2 šalice u isto vrijeme, miješajući između svakog dodavanja, dok sva tekućina ne upije (ovaj korak trebao bi trajati oko 20 minuta).
Maknite rižoto s vatre i umiješajte mascarpone ili kiselo vrhnje i parmezan.