Ovaj kremasti rižoto od šparoga može biti pripremljen već za manje od pola sata. Kremasti rižoto od šparoga bit će još bolji dodate li u njega svježe naribani parmezan.
Sastojci potrebni za pripremu kremastog rižota od šparoga su:
- 2 šalice vode
- šalica povrtnog temeljca
- šalica riže
- 3 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- papar
- 15 komada šparoga, opranih i narezanih
- 4 žlice ribanog parmezana
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- peršin - sušeni ili svježi
Upute za pripremu kremastog rižota od šparoga:
U lonac srednje veličine ulijte vodu, povrtni temeljac, rižu, 2 žlice maslaca, maslinovo ulje i češnjak te malo papra. Pokrijte poklopcem. Zakuhajte tekućinu, promiješajte, smanjite vatru i ponovno poklopite poklopcem.
Pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Promiješati jednom ili dva puta.
U međuvremenu nasjeckajte šparoge. Ubacite ih u smjesu riže. Promiješajte i poklopite te nastavite kuhati dodatnih 5 minuta dok šparoge i riža ne omekšaju. Začinite soli i paprom po ukusu.
Umiješajte vrhnje i preostalu žlicu maslaca. Isključite vatru. Na kraju umiješajte naribani parmezan.
Servirajte u pojedinačne tanjure, pospite suhim listićima peršina kao ukras i odmah poslužite.