Kelj je bogat antioksidansima, poput vitamina C, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog oštećenja tijela.
Sastojci za krem juhu od kelja:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednja glavica luka
- 5 većih režnjeva češnjaka
- 1 l kokosovog mlijeka
- 2 šalice vode
- 1 ½ do 2 žličice fine morske soli
- 1 do 2 žlice prehrambenog kvasca
- ⅛ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
- 300 g sirovog kelja
- Crni papar
Krem juha od kelja priprema:
Za pripremu krem juhe od kelja, zagrijte lonac za juhu na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje i luk i pržite dok se luk ne počne rumeniti, oko pet minuta. Dodajte češnjak i kuhajte jednu minutu. Za krem juhu od kelja ubacite pola litre kokosovog mlijeka, dvije šalice vode, sol, prehrambeni kvasac, muškatni oraščić i kelj. Sve zajedno zakuhajte.
Ako imate potopni blender, upotrijebite ga za pire juhe do željene razine kremoznosti, zatim dodajte još pola litre kokosovog mlijeka u lonac. Alternativno, ulijte kokosovo mlijeka i otprilike dvije trećine juhe u blender.
Budite na oprezu, jer vruće tekućine mogu se proširiti unutar pokrivenog blendera. Nemojte puniti blender više od pola. Radite u serijama ako je potrebno. Miksajte dok juha od kelja ne postane kremasta.
Ulijte izmiksanu juhu natrag u lonac za juhu s neizmiksanim dijelom. Začinite crnim paprom i promiješajte da se sjedini. Krem juha od kelja je gotova i spremna za posluživane.