Juha od gljiva jedna je od najpoznatijih kremastih juha, a može se vrlo jednostavno pripremiti.
Sastojci:
90 g maslaca
2 krumpira
2 srednje glavice luka
1 češanj češnjaka
500 g šampinjona
2 žlice glatkog brašna
1 l vrućeg pilećeg temeljca
1 list lovora
4 žlice vrhnja
Da biste pripremili krem juhu od gljiva i krumpira, najprije zagrijte maslac u velikom loncu i kuhajte luk i češnjak dok ne omekšaju, oko osam do deset minuta.
Dodajte gljive i krumpir te kuhajte na jakoj vatri još tri minute dok sastojci ne omekšaju. Pospite preko brašna i promiješajte da se sjedini. Ulijte pileći temeljac, smjesu zakuhajte pa dodajte lovorov list i pirjajte još dodatnih deset minuta.
Uklonite i bacite lovorov list, zatim maknite smjesu s gljivama s vatre i miksajte ručnom miješalicom dok smjesa ne postane glatka. Lagano zagrijte juhu i promiješajte vrhnje. Krem juhu od gljiva i krumpira pospite preko peršina, ako želite, i poslužite.