Celer je često zanemareno povrće, što nema puno smisla s obzirom na zdravstvene dobrobiti koje on nosi. Juha od celera, uz dodatak luka, poriluka i vrhnja čini izvrstan obrok za zagrijavanje tijekom hladnog i kišnog dana. Kako se priprema krem juha od celera?
Sastojci potrebni da se pripremi krem juha od celera su:
- Maslac
- 200 grama nasjeckanog luka
- 250 grama narezanog poriluka
- 2 mala grozda celera
- 2 režnja mljevenog češnjaka
- 1 litra pilećeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 70 grama vrhnja
- Svježe nasjeckani vlasac
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Prvo što je potrebno učiniti kada pripremate krem juhu od celera jest rastopiti 2 žlice maslaca u s na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, poriluk i ¾ nasjeckanog celera. Pirjajte na srednjoj vatri 10 minuta dok ne omekša. Dodajte mljeveni češnjak i pirjajte krem juhu od celera još minutu.
Zatim u lonac dodajte pileći temeljac i lovorove listove. Posolite i popaprite krem juhu od celera. Pojačajte vatru da krem juha od celera zavrije. Zatim smanjite vatru na najnižu i poklopite da se lagano kuha. Pirjajte juhu 15 minuta. Dok se juha kuha, pripremite dodatni celer koji ćete naknadno dodati u juhu. U zasebnoj maloj tavi otopite preostalu 1 žlicu maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte ostatak celera narezanog na kockice maslacu. Iz lonca za juhu ulijte 1/2 šalice temeljca za kuhanje u tavu. Pirjajte na laganoj vatri 5 ili 6 minuta da celer omekša.
Za kraj je potrebno staviti krem juhu od celera u blender i miksajte dok ne dobijete teksuru pirea. U krem juhu od celera umiješajte vrhnje i pirjani celer te ponovno pomiješajte u blenderu dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Krem juha od celera je gotova te ju poslužite vruću i ukrasite nasjeckanim vlascem. Dobar tek!