U tartufima je najbolje uživati što je moguće svježijima, tako da možete u potpunosti doživjeti pune duboke arome i zemljane okuse. Nemojte čekati više od dva do tri dana za uživanje nakon što dobijete cijeli tartuf, i nikada ne kupujte unaprijed izrezani, osim ako ga ne namjeravate odmah upotrijebiti.
Što se tiče skladištenja, po svaku cijenu izbjegavajte vlagu. Cijenjeni sastojak stavite u čisti papirnati papir ili posudu koja diše na sobnoj temperaturi u tamnom prostoru. Svakodnevno mijenjajte papirnati papir kako biste izbjegli nakupljanje vlage i zadržali aromu. Nemojte zamrzavati tartuf jer će on nakupiti vlagu i izgubiti aromu. Također preporučujemo da svoj tartuf spremite sami. Proizvodi poput riže ili soli upijat će aromu, pa ih posebno izbjegavajte.
Konačno, spremni ste za jelo. Kako je vaš tartuf oksidirao, možda je postao blago crvenkast. To je prirodno. Kad je riječ o načinu čišćenja tartufa, postoji barem jedno određeno pravilo: nemojte koristiti vodu ili sapun. Umjesto toga, uklonite prljavštinu mekom četkom, a možete i četkicom za zube.