Na početku konzerviranja, važno je da odaberete zdrave i čvrste glavice bijelog luka. Izbjegavajte one s mekim ili oštećenim klinčićima.
Očistite glavice luka tako da odvojite pojedinačne klinčiće. Očistite ih od ljuske i eventualnih nepravilnosti ili oštećenja.
Umiješajte klinčiće luka u čašu maslinovog ulja. Pohranite ih u hermetički zatvorenu staklenku. Ovo će stvoriti aromatizirano ulje i konzervirati luk.
Jedna od opcija je sušenje klinčića luka na zraku ili u dehidratoru, gdje se može stvoriti suhi bijeli luk koji se može koristiti kao začin. Također, možete ga usitniti u prah i pohraniti za buduću upotrebu.
Zamrzavanje sitno nasjeckanog bijelog luka je također opcija za konzerviranje. Možete ga pohraniti u vrećicama za zamrzavanje i koristiti po potrebi.
Slijedeći ove savjete, možete konzervirati bijeli luk na različite načine kako biste osigurali da uvijek imate svježi i aromatični dodatak svojim jelima.