Ljudski probavni trakt naseljen je bakterijama mliječne kiseline koje pozitivno utječu na našu probavu, a sve ih više nalazimo i u kiselim mliječnim proizvodima. To su takozvani probiotici. Neke od ovih bakterija prirodno se nalaze u kiselom mlijeku. Smatra se da pospješuju probavu, ublažavaju proljev i druge tegobe te jačaju imunološki sustav. Baš zbog toga je korisno znati kako se provodi prirodno kiseljenje mlijeka jer u kiselom mlijeku možemo pronaći potrebne probiotike.
Evo recept za prirodno kiseljenje mlijeka:
Sastojci:
- 1 l svježeg mlijeka
- 1 žlica kiselog mlijeka
Za početak pripreme prirodnog kiselog mlijeka zagrijte mlijeko na laganoj vatri. Zatim ohladite mlijeko na sobnoj temperaturi i pomiješajte žlicu kiselog mlijeka s ohlađenim mlijekom. Pokrijte posudu i ostavite da se mlijeko ukiseli na sobnoj temperaturi 6 do 24 sata. Sada stavite kiselo mlijeko u hladnjak kako bi se stegnulo. Nakon što se ohladi prirodno kiselo mlijeko je spremno za korištenje. Uživajte u prirodnom kiselom mlijeku.